تاریخچه
بر اساس بند 10 ماده 1 اساسنامه پژوهشگاه قوه قضائیه مصوب سال1391، در چارت تشکیلاتی پژوهشگاه، مدیریتی تحت عنوان « مدیریت کتابخانه و اسناد علمی » ایجاد شد. هستهی اصلی منابع آن، مجموعه کتابهای وزارت عدلیه و معاونت آموزش و تحقیقات قوه قضائیه است. با تغییرات صورت گرفته در تشکیلات پژوهشگاه قوهقضائیه درسال 1401، مدیریت مذکور با عنوان «اداره کتابخانه، اسناد و نشریات علمی» از زیر مجموعه معاونت پژوهشی پژوهشگاه به فعالیت خود ادامه میدهد. همچنین کتابخانه با شناسگر استاندارد بینالمللی کتابخانهها (شابکا) به شماره 400880185 در بین کتابخانههای دنیا شناخته میشود.
______________________________________
اهداف و وظایف
الف. بررسی و تأميـن منابع اطلاعـاتی مورد نیاز قضات، کارشناسان و پژوهشگـران پژوهشگاه؛
ب. فراهم آوری، سازماندهی و اشاعه منابع اطلاعاتی چاپی و الکترونیکی؛
ج. ايجاد تسهـيلات لازم جهت دسترسی به منابع حقوقی -قضایی و تحقيقـاتی.
________________________________________
منابع اطلاعاتی
مجموعه منابع «اداره کتابخانه، اسناد و نشریات علمی»، از تاریخ تاسیس به تدریج از طریق خرید، اهدا و مبادله افزایش یافته است که شامل دو بخش چاپی و الکترونیکی (دیجیتال) با دامنه موضوعی فقهی، حقوقی، علوم سیاسی، علوم اجتماعی، مدیریت، روانشناسی و تاریخی به زبان فارسی، انگلیسی، فرانسه و آلمانی است.
تعداد منابع اطلاعاتی «اداره کتابخانه، اسناد و نشریات علمی پژوهشگاه قوه قضائیه» تا پایان مهرماه 1400، شامل کتابهای چاپی به زبان فارسی و عربی: (14861عنوان و26769 نسخه)، انگلیسی و فرانسه: (4942 عنوان و 6904 نسخه)، نشریات ادواری فارسی: (120 عنوان)، طرح های پژوهشی و تحقیقاتی: (299 عنوان و 397 نسخه)، آرشیو و مدارک علمی(2629 عنوان و 3761 نسخه) پایان نامه: (298 عنوان 303 نسخه) و منابع دیداری و شنیداری: (145عنوان لوح فشرده)، لاتین الکترونیکی(6099 عنوان)، اسناد حقوقی الکترونیکی(2063 عنوان)،کتاب های فارسی الکترونیکی(229 عنوان) است.
________________________________________
کتابخانه دیجیتال
کتابخانه دیجیتال در سال 1394 منابع حقوقی الکترونیکی را با 2000 منبع اهدایی اساتید دانشگاهی ایجاد شد. این مجموعه هم اکنون با تعداد 6099 عنوان کتاب حقوقی و غیرحقوقی به زبانهای انگلیسی و فرانسه در بستر شبکه داخلی و اینترنت برای استفاده پژوهشگران از طریق پورتال کتابخانه قابل استفاده است. مطابق ماده 1 اساسنامه پژوهشگاه مصوب ریاست محترم قوه قضائیه، «مدیریت اسناد» و توسعه «مراکز اسناد» متناسب با اهداف ابلاغی، از وظایف پژوهشگاه ذکر شده است. لذا پژوهشگاه قوه قضاییه به عنوان یگانه مرکز پژوهشی با جامعیت در دانش حقوق، در سال 1399 کتابخانه دیجیتال اسناد حقوقی فارسی را با تعداد 2063 عنوان سند ایجاد نمود.
در حال حاضر کتابخانه دیجیتال پژوهشگاه با تعداد 8391 عنوان کتاب فارسی،لاتین و اسناد حقوقی برای استفاده قضات، کارکنان اداری و پژوهشگران در تمام کشور از طریق پورتال در دسترس است.
________________________________________
دامنه موضوعی
منابع موجود در کتابخانه عمدتاً حقوقی – فقهی است. علاوه بر این، منابع سایر حوزه ها مانند علوم سیاسی، مدیریت و تاریخ نیز در کتابخانه موجود است.
________________________________________
نظام طبقه بندی
طبقه بندی کتابها بر اساس ردهبندي کنگره (LC) است؛
طبقه بندی آرشیو و مدارک علمی، تلفيقی از کدهای خاص بر حسب نوع سند، سازمان تهيه کننده، سال و ترتيب ورود منابع است؛
طبقه بندی پایان نامه ها، طرحهای پژوهشی و تحقیقاتی و مواد دیداری و شنیداری نیز بر اساس ترتيب ورود به کتابخانه ردهبندي ميشوند.
________________________________________
نرم افزار کتابخانه
اداره کتابخانه، اسناد و نشریات علمی، با بکارگیری سیستم جامع نرمافزاری کتابخانههای سیمرغ شامل نرمافزار مدیریت اطلاعات سیمرغ، نرمافزار امانت، نرمافزار آرشیو و نگهداری منابع دیجیتال و پورتال، اقدام به ایجاد پایگاههای اطلاعاتی از منابع موجود در پژوهشگاه و کتابخانه دادگستری کل استان یزد برای استفاده قضات، کارکنان اداری و پژوهشگران نموده است. کلیه منابع اطلاعاتی (چاپی و الکترونیکی) کتابخانه در قالب 10 پایگاه اطلاعاتی بر روی مجموعه نرمافزار جامع کتابخانه نوسا (سیمرغ، دیجیتال) منطبق با روشهای استاندارد سازماندهی ، فهرستنویسی شده و در بستر پورتال کتابخانه قابل بازیابی و استفاده است
نرم افزار مدیریت اطلاعات کتابشناختی سیمرغ نوسا؛
نرم افزار نگهداری موجودی فیزیکی و گردش امانات؛
نرمافزار آرشیو و نگهداری منابع دیجیتال نوسا؛
پورتال مجموعه نرمافزارهای کتابخانهای سیمرغ.
________________________________________
شرايط استفاده
پژوهشگران پژوهشگاه قوه قضاییه، قضات، کارکنان شاغل در قوه قضاییه ، وکلا و اساتيد و دانشجويان سطـح کارشنـاسي ارشـد وبالاتـر دانشگاهها و موسسات آموزش عالي کشور می توانند با توجه به شرایط و ضوابط آیین نامه امانت و گردش منابع اطلاعاتی کتابخانه از خدمات آن استفاده نمایند.
________________________________________
ساعت کار کتابخانه
شنبه الی چهارشنبه از ساعت 8:00 تا 15:30
________________________________________
نشانی
تهران، اتوبان شهید چمران ، اتوبان یادگار امام(ره)، بعد از خروجی اوین درکه، خیابان شهید قدوسی، پژوهشگاه قوه قضاییه. کدپستی : 1983846514
________________________________________
تلفن 26417483
________________________________________
پورتال کتابخانه: lib.jri.ac.ir/portal
________________________________________
آدرس پست الکترونیک کتابخانه: library@jri.ac.ir